Succesvol verandermanagement toepassen. Ja, maar hoe dan?

Verbeteren, vernieuwen of misschien wel innoveren. Het gaat altijd gepaard met veranderingen, het is dus eigenlijk heel normaal dat er veranderingen plaatsvinden.

Maar hoe vaak lees je niet dat veranderen in bedrijven vooral lastig en moeilijk is. Denk aan het reduceren van kosten, manieren om de bedrijfsvoering efficiënter te maken, welke verbeter methode kiezen we (Lean, Six Sigma, Scrum, Kaizen of 360 graden Feedback enz.)

Speelt u met de vraag hoe men succesvol verandermanagement kan toepassen in uw organisatie?

Complexe vraagstukken vragen om pragmatische oplossingen

De meeste voorkomende redenen die wij tegenkomen waarom verandermanagement niet heeft gewerkt delen we hieronder;

  • Er was onvoldoende duidelijkheid over de reden om te veranderen
  • De overgang van strategie naar executie (uitvoering) duurde te lang, dit zorgde voor onduidelijkheid en weerstand
  • Management was onvoldoende voorbereid op de noodzakelijke verandering
  • Er was gekozen voor een methode of aanpak die niet bij het bedrijf paste
  • Het management had het allemaal al bedacht, maar was “vergeten” de medewerkers erbij te betrekken
  • Het verandertraject werd qua uitwerking en uitvoering overgelaten aan andere, minder betrokken medewerkers

Doorgronden – Analyseren – Structureren

Verandermanagement
Verandermanagement

Losmaken wat vast zit

De kern van veel opdrachten die wij krijgen, is het realiseren van een verandering. De koers moet anders, gedrag of vaardigheden van medewerkers zijn niet goed, kortom: hoe het nu is, moet anders.

Een geschetste vraag-/of probleemstelling hoeft niet meteen de kern van het probleem te zijn. Wij vinden het daarom heel belangrijk om te starten met het bepalen van het zogenaamde 0-punt van de actuele situatie in het bedrijf. We starten daarom altijd met het invullen van de Bedrijf Prestatie Index®-scan. De uitslag geef een goed antwoord op het verandervermogen van uw bedrijf. Op die manier weten we exact, voordat we dieper in uw bedrijf duiken, waar het wel eens aan zou schorten en waar het bijvoorbeeld goed zal gaan, als we koers zetten met de nieuw te genereren strategie.

Deze methode geeft een significant groter slagingspercentage dan gebruikelijk bij verandering.

In onze visie begint goed verandermanagement vaak bij de medewerkers. Niet iedereen vindt het fijn om mee te gaan met verandering. Wij betrekken uw medewerkers van A – Z en maken hen daarom “eigenaar” van de verandering.

Door los te maken wat vast zit, gaat de energie van uw medewerkers vanzelf stromen en zullen ze de verandering eerder omarmen, dan afstoten is onze ervaring.

Hoe het nu is, moet anders

Het management is verantwoordelijk voor het halen van doelen. Medewerkers worden vaak in allerlei vormen meegenomen in de veranderingen.

De ervaring leert, dat wat veranderd moet worden, vaak altijd een symptoom van iets is. Veranderingen ontstaan vaak doordat men ergens “pijn” ervaart en worden dan vaak onder druk ingevoerd. Zodra het management de druk eraf haalt en een andere focus krijgt, zien we vaak dat het team, proces of product weer terugkeert naar de oude situatie. Uiteraard ziet het er cosmetisch wel iets anders uit, maar toch, in wezen is er niets veranderd.

Natuurlijk bewegen, zorgt voor échte verandering

Wij geloven dat natuurlijk bewegen dé basis is om échte verandering duurzaam gedragen te krijgen. Op natuurlijk bewegen staat geen druk, kost minder energie, én zijn gebaseerd op wetmatigheden. Vaak mislukt een verandering, omdat natuurlijke wetmatigheden gehinderd worden.

Nieuwsgierig hoe we, samen, ook uw bedrijf weer in beweging kunnen krijgen?

Neem gerust contact op. We helpen u graag !

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Contact opnemen