Zelfontwikkeling 3 stappen

Zelfontwikkeling: leer in 3 stappen om iemand te zijn, die je niet eerder kende

Tegenwoordig word je “doodgegooid” met goedbedoelde adviezen, om naar jezelf te gaan zoeken, en vooral om jezelf te zijn.

In je persoonlijke zoektocht naar zelfontwikkeling word je aangespoord te gaan uitzoeken, wie je bent, je ware en authentieke zelf, om er dan ook te allen tijde naar te handelen.

Zelfontwikkeling 3 stappen

Hoe kom je erachter wie je bent?

Dergelijke adviezen zijn leuk als slogan op een t-shirt of sticker. De belangrijkste vraag die dit met zich meebrengt is; Hoe kom je erachter wie je bent?

Erachter komen wie je bent is geen gemakkelijke opgave. De mens, wij dus, is na de dolfijnen het meest complexe schepsel op deze planeet.

Door onze complexiteit zijn we dus niet even samen te vatten in een simpele slogan. Onze persoonlijkheden zijn nog diverser dan er verschillende smaken pizza’s zijn.

Waarom is het belangrijk om jezelf te kennen?

Ik zal proberen je dit uit te leggen aan de hand van de uitkomst van mijn eigen persoonlijkheidstest die ik gedaan heb met de Core Values Index™

Als je de uitgebreide CVI™ hebt gedaan, dan herken je de grafiek hiernaast. Zo niet, dan zou ik aanraden de CVI™ persoonlijkheidstest eens te doen.

Deze grafiek laat zien hoeveel van de 4 kernwaarde energietypen er in je persoonlijkheid voorkomen. Ook zie je de verhouding van de 6 ondersteunende waarden. Praktisch vs Creatief, Intuïtief vs Cognitief en Onafhankelijk vs Samenwerken.

De 4 kernwaarde energietypen en de 6 ondersteunende waarden samen, zorgen voor een specifieke combinatie van psychologische kenmerken die jouw unieke persoonlijkheid vormen.

Reorganisatieplan

In de grafiek zie je mijn persoonlijke CVI™-profiel. Mijn profiel is 23 Merchant, 18 Innovator, 17 Builder en 14 Banker. Ik omschrijf mezelf dan ook als een Merchant/Innovator.

Omdat de Merchant en Innovator scores in mijn top 2 posities staan en mijn Merchant score ruim boven de 19 zit, handel ik van nature en met regelmaat in lijn met deze kernwaarde.

Ik gedraag me soms en met moeite als Builder en eigenlijk nog minder als Banker

Als Merchant ben je overwegend veel gericht op het contact met andere mensen, ben je een echte verbinder en bruis je van ideeën en denk je continu in mogelijkheden. Merchants zijn overwegend niet vies van verandering.

Zelfontwikkeling

De essentie van zelfontwikkeling: dat deel van jezelf aanspreken, dat je nog niet kende..

Stel je voor dat je als Merchant in een situatie komt waarin je voornamelijk afhandelend en repeterend moet werken.

Ik ben geen Banker. Ik heb heel weinig Banker-energie in me, dus het voelt vreemd of zelfs ongemakkelijk om mezelf in een dergelijke situatie te verplaatsen.

Maar ik heb geleerd dat het heel nuttig kan zijn om te kiezen voor het denken als een Banker.

Ik heb in het verleden gewerkt met een professionele collega die een hoog aandeel Banker heeft. Bankers zien de dingen vanuit een heel ander perspectief. De kracht van een Banker zit in een duidelijke en rationele procesgang, ze zijn minder van het risico’s nemen, zeker als het niet feitelijk onderbouwd is.

Bankers zijn onverzadigbare informatieverzamelaars. Gegevens zijn altijd binnen handbereik en ze missen geen detail. Bankers zijn vastbesloten dat alles wat wordt gedaan, succesvol is. Ze geven over het algemeen nooit op, door hun doorzettingsvermogen slagen ze vaak waar anderen gefaald hebben.

Hierdoor heb ik geleerd te vertrouwen op mijn collega destijds om mij te begeleiden als ik aan een project werk met een team van mensen die ik nooit eerder heb ontmoet.

Hij is daarom mijn ideale aanvulling, zeker op het gebied waar ik “tekortkom”

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Normaal gesproken zal het aanboren van je laagste kernwaarde-energie ongemakkelijk voelen, alsof je een pak draagt dat voor iemand anders is gemaakt, m.a.w. het voelt niet lekker.

Maar ik heb een manier ontdekt om het een plezierig proces te maken.

Hoewel handelen als een Banker het verst afstaat van mijn standaard emotionele benadering, is het helemaal niet ongemakkelijk geweest, omdat ik ervoor gekozen heb het beetje Banker-energie dat ik in mijn psychologisch profiel heb, aan te spreken, en omdat ik het voordeel daarvan kan zien en ervaren.

In feite heeft het me op een verrassende manier energie gegeven.

Hoewel je zou kunnen zeggen dat iemand die een doorgewinterde Merchant (verbinder) is, zoals ik, zich probeert te gedragen als een Banker, iemand is die ik niet ben, heeft het feit dat ik de keuze maak om dit te doen voor duidelijke voordelen, het tot een plezierige en productieve inspanning gemaakt.

Ik ben in primaire aanleg Merchant, en Merchants willen niets liever dan in contact komen met andere mensen. Dit gaat wat mij betreft veel verder.

Zelfontwikkeling energie
Zelfontwikkeling passie

Mensen die me kennen zeggen dat ik sterk ben in het zien van (on)mogelijkheden voor individuen en teams over hoe processen, mensen en bedrijfscultuur kunnen worden verbeterd.

Dat is exact waar ik mijn passie voor ondernemerschap vandaan haal.

Door te kiezen voor het aanboren van mijn Banker-energie, heb ik toegang gekregen tot een reeks interpersoonlijke hulpmiddelen die voorheen onbeschikbaar waren voor mij.

Ik heb nu het groeiend vermogen om problemen beter gestructureerd en onderbouwd in kaart te brengen, iets wat ik tot voor kort vermeed en min of meer persoonlijk tot taboe had verklaard.

Zelfontwikkeling essentiële stappen

Conclusie; de 3 essentiële stappen om degene te worden, die je nog niet bent

  1. Ontdek de ware aard van je persoonlijkheid met de Core Values Index™. Identificeer daarmee je laagste eigen persoonlijke kernwaarde-energie.
  2. Stel jezelf open en leer waar jouw positieve primaire energie het beste tot z’n recht komt.
  3. Maak de bewuste keuze om die emotionele energie te gebruiken waar en wanneer dat gepast en nuttig is.

De ervaring leert, dat bij zelfontwikkeling, je laagste kernwaarde-energie aanspreken niet alleen heel nuttig zal blijken, het kan ook verrassend plezierig zijn.

Probeer het eens en laat je verrassen, je kunt niets verliezen, alleen maar winnen.