Veranderplan schrijven

5 Tips voor dé ultieme ondernemers-mindset

De meeste mensen hebben dromen en willen iets bereiken, doen, beginnen of creëren.

De ene wil een bedrijf starten, een ander wil een eerste blog schrijven of iets in de markt zetten, en weer iemand anders wil miljonair worden.

Iedereen heeft zo zijn eigen doelen en daaraan gerelateerde dromen.

Als jij jouw ultieme ondernemers droom helder voor ogen hebt, is het zaak jouw mindset daaraan aan te passen.

Je doet dit, door zo vastberaden te zijn, dat het bijna “pijn” doet, dat je aan bijna niks anders meer kunt denken, dan aan het bereiken van je doel.

Reorganisatieplan

Of je nu een beginnende ondernemer bent die een bedrijf opbouwt of opschaalt, of je bent nog steeds in loondienst maar speelt met het idee iets te beginnen, het creëren van de juiste ondernemers-mindset is dan wel noodzakelijk.

Je bent misschien nog geen CEO van jouw eigen bedrijf, maar je bent wel “baas over jezelf”.

Met andere woorden; jij alléén hebt de controle over je eigen leven en je eigen carrière.

Maar wat betekent nu eigenlijk een ondernemers-mindset. Mindset, mentaliteit of ingesteldheid is eigenlijk niets anders dan focus hebben en houden op een doel welke je wilt bereiken.

Ik geef je 5 tips om een focus-gedreven ondernemers-mindset te ontwikkelen die jou kunnen helpen om jouw dromen te realiseren.

veranderplan

✅ TIP 1: Vertrouw op jezelf, maar sta open voor adviezen van buitenstaanders

Vertrouwen hebben in jezelf is prima. Jouw onderbuikgevoel is daarbij een belangrijk meetinstrument waarop je dan kunt terugvallen.

Maar er zijn ook tijden dat het goed is om advies te vragen bij anderen.

Dit laatste is meestal een verstandige zet als het gaat om financiële beslissingen of keuzes die grote of blijvende gevolgen kunnen hebben voor jouw persoonlijke toekomst of die van jouw bedrijf.

Ikzelf heb daarvan in het verleden ook gebruik gemaakt.

Ik heb ook geleerd dat het oppassen geblazen is, het ene advies is het andere niet.

Er lopen best nog wat “wolven rond in schaapskleren” en daarom is het belangrijk dat je jouw onderbuikgevoel laat meewegen in de afwegingen die je moet maken.

De belangrijkste les die ik je wil meegeven is om open te staan voor adviezen, van mensen die GEEN familie, vrienden of direct betrokken zijn. Een business mentor kan uitkomst bieden. Hij/zij is onafhankelijk en als het goed is, heeft degene een schat aan praktische ervaring, die jou verder kan laten groeien.

Mensen die jou kennen, zullen jou nooit willen kwetsen. Hun advies is daarom niet objectief en van minder waarde, dan advies van iemand die geen direct belang bij jou heeft.

✅ TIP 2: Leer jezelf promoten, maar zonder te verkopen

Uiteraard wil je niet te boek komen te staan als degene die over niets anders kan praten, dan over zijn werk of zijn bedrijf.

Maar knoop dit in je oren “als jij je eigen verhaal niet vertelt, zal iemand anders het voor je vertellen”

En neem van mij aan, dat wil je niet. Als anderen jouw verhaal gaan vertellen, dan weet je op voorhand dat het jou niet direct wat gaat opleveren.

Mijn advies is dus, om jezelf te leren promoten, zonder te verkopen. Praat met passie over je werk en je bedrijf, wees altijd eerlijk, en laat je ego thuis.

veranderplan

✅ TIP 3: Weet waar je van nature goed in bent

Ondernemers begrijpen dat ze niet alles kunnen doen.

Succesvolle ondernemers begrijpen dat ze niet alles moeten doen.

Ze weten dit om twee redenen.

De 1e reden is omdat er domweg niet genoeg uren in een dag zitten. M.a.w. de tijd die je écht goed kunt besteden is beperkt.

De 2e reden is, dat je niet overal even goed in kunt zijn. De ene persoon is beter in financiën de ander is weer meer commercieel.

Je moet jezelf niet dwingen dingen te doen waar je niet goed in bent.

Weet, dat wanneer je niet goed met cijfers bent, het niet goed is om je eigen boekhouding te doen of een liquiditeitsbegroting te maken. Dat is vragen om moeilijkheden achteraf.

veranderplan

✅ TIP 4: Bouw aan je eigen netwerk

Elke aarzeling die je voelt bij netwerken, zal je moeten overwinnen. Netwerken als ondernemer is een must.

Échte ondernemers weten, dat ondernemen vaak best een eenzame reis is. Als anderen ’s avonds op de bank TV zitten te kijken, zit jij vaak nog achter je pc, om de laatste hand te leggen aan de presentatie van mogen.

Maar hoe je het ook went of keert, je kunt het niet alleen.

Het vermogen om een product of dienst te lanceren, of om kritische feedback op een bepaald vraagstuk te krijgen, zijn allemaal gerelateerd aan het hebben van een netwerk.

Het opbouwen van jouw eigen netwerk is daarom van het allergrootste belang, willekeurige LinkedIn-connectieverzoeken uitvoeren vallen daar niet onder.

Het gaat hier om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Netwerken is voor veel mensen ontmoedigend, maar het is een kwestie van beginnen met communiceren. Ik geef je een tweetal suggesties, die ik zelf ook vaak toepas.

veranderplan

Als eerste: Kies bijvoorbeeld elke maandag drie personen uit je bestaande netwerk waarvan je weet dat ze baat hebben bij een gesprek, een kort telefoontje of zelfs alleen maar om de verbinding weer op gang brengen door een e-mail, WhatsApp of wat dan ook te sturen.

Een kort berichtje sturen is vaak al voldoende. Serieus… het kost minder dan tien minuten van je tijd en het kan via je telefoon.

Ten tweede: Kies bijvoorbeeld elke vrijdag twee mensen buiten je netwerk die je wellicht volgt via LinkedIn en die wellicht in de toekomst iets voor jou zou kunnen betekenen. Dit betekent niet dat je probeert om beste maatjes te worden, maar puur eens het gesprek aangaat, over hetgeen de persoon in kwestie doet. M.a.w. interesse tonen.

Zoek en vindt mensen, die je graag om je heen zou willen hebben, waarvan je het gevoel hebt, dat zij jou laten groeien, waar je van kunt leren. Ik wed dat als je er eens goed voor gaat zitten, je zo een lijstje kunt maken van mensen waarmee je wel eens in gesprek zou willen gaan. Je komt ze wellicht vaker via LinkedIn tegen, maar hebt er nog nooit aan gedacht eens verbinding te zoeken.

Gewoon doen, begin er eens mee. Ik denk dat je verbaasd bent, hoe mensen reageren op oprecht getoonde interesse, steeds minder mensen doen het, dus profiteer ervan.

veranderplan

✅ TIP 5: Stel één keihard doel

Ja, geen doelen, maar slechts één doel, maar dan wel een redelijk doel. Vergeet het maken van een drie- of vijfjarige levensplannen.

Als je een te groot doel stelt, zal het in je onderbewustzijn als onrealistisch ervaren worden en ben je in je mindset niet gedreven genoeg om het realiseren.

Ik geef je ook hiervoor een handige methode die ik voor mezelf ook geleerd heb om toe te passen.

De 90-dagen vragen vraag

Stel jezelf de volgende vraag; “Wat is het énige dat ik graag zou willen bereiken of realiseren in de komende negentig dagen?”

Slechts één!

Maak dan een lijst van alle dingen die je kunt bedenken die moeten gebeuren om dat doel te ondersteunen.

Kies er daarvan één uit en begin er vandaag nog aan.

Het maakt niet uit hoe klein het is, de eenvoudige kunst van het starten heeft kracht op zich en zal je zelfvertrouwen versterken om je 90 dagen doel te bereiken.

Ondernemers-mindset

Je zal zien, dat wanneer je elke dag een van de dingen doet die op je lijst staat, de lijst sneller kleiner wordt. Du moment dat je dit een paar dagen doet en het lukt, zal je zelfvertrouwen een enorme boost krijgen en zal je steeds verder willen. Het vergt zelfdiscipline, maar hey jij wilt ondernemer worden, toch?

Het mooie van de ondernemers-mindset is dat er geen formele opleiding of speciale kennis voor nodig is.

Het gaat om het benutten van aangeboren kernwaarden en talenten die we allemaal al bezitten maar die in de loop der jaren zijn weggestopt door hetgeen ons is aangeleerd.

Conclusie

Dus, ongeacht in welke fase je je bevindt, of welke droom je op het punt staat om te beginnen, jij bent de baas over jouw eigen denken en handelen.

Máar jij bent ook de enige die zichzelf tegenhoudt…

De rest is gewoon mindset en zelfdiscipline.

Last but not least

Ben jij een startende ondernemer en heb je een groeiambitie, die je wel eens met een ervaren ondernemer wilt spiegelen? Dan is het misschien interessant om eens contact op te nemen met Roy in het Veld. Hij is o.a. aangesloten als coach bij De Startversneller. Hij helpt o.a. startende ondernemers met het opzetten en ontwikkelen van hun bedrijf. Ga eens in gesprek met hem, en wellicht kom jij in aanmerking voor een subsidie voucher van maar liefst € 1.000,- .

Bel of stuur Roy een WhatsApp bericht voor een kennismakingsgesprek 06 – 54 608 521.