De 5 elementen van een winstgevende bedrijfscultuur
De ideale bedrijfscultuur bestaat niet, dan weet je dat alvast.
Ik heb best veel ervaring opgedaan binnen mijn eigen bedrijven met bedrijfscultuur en wat wel en niet werkt. Daarnaast in de afgelopen jaren heb ik veel te maken gehad met bedrijven die, laat ik het zo zeggen, “achterstallig onderhoud” hebben, als het gaat om de bedrijfscultuur.
In deze blog wil ik je graag het belang aangeven hoe een gezonde bedrijfscultuur kan bijdragen aan de winstgevendheid van je bedrijf.
Wat is de definitie van bedrijfscultuur
Bedrijfscultuur wordt gedefinieerd als een reeks gedeelde waarden, doelstellingen en praktijken die een bedrijf kenmerken. Vaak zijn deze ontstaan uit het doel waarmee het bedrijf is opgezet.
Elke bedrijfscultuur, van startup tot wereldwijde ondernemingen omvat de manier waarop werknemers denken over het werk dat ze doen, de mensen met wie ze dat doen en de collectieve stappen die ze nemen om dat werk uit te voeren.
Bedrijfscultuur wordt beïnvloed door een reeks immateriële elementen zoals de missieverklaring van een bedrijf, kernwaarden, overtuigingen en attitudes en vindt z’n weerslag in een verscheidenheid aan fysieke factoren, zoals werkomgeving, secundaire arbeidsvoorwaarden, charitatieve en sociale evenementen en zelfs kantooruren.
Een derde van ons leven wordt doorgebracht op het werk.
Als je je dat realiseert dan is het logisch dat mensen zich zorgen maken over waar en met wie ze die tijd doorbrengen, logisch toch?
Uit een enquête van Glassdoor uit 2019 valt af te leiden dat 77% van de mensen die een baan zoeken, de bedrijfscultuur belangrijk te vinden, alvorens te solliciteren op een bepaalde functie.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 56% de bedrijfscultuur voorrang geeft boven salaris.
Nou realiseer ik me, dat Glassdoor natuurlijk een portal is, waarop veel recensies terug te vinden zijn hoe medewerkers denken over bedrijven, en dat je je zou kunnen afvragen of ze allemaal juist zijn, maar toch.
Zoals ik eerder al aangaf, zit ik veel aan tafel met leidinggevenden en teams, in verschillende vraagstellingen, maar de bedrijfscultuur wordt steevast door veel mensen aangegeven als zeer belangrijk.
Wat zijn de elementen die een sterke bedrijfscultuur kenmerken
Allereerst is het te kortzichtig om min of meer de visie van je bedrijf te herschrijven en bijvoorbeeld een voetbalspel in de kantine te plaatsen en daarmee aan te geven dat je alles aan gezonde bedrijfscultuur doet.
Dat gaat niet werken, omdat deze visie niet “geleefd” zal worden en ook als zodanig niet “gevoeld” kan worden.
Zoals ik eerder aangaf, er is bij veel bedrijven sprake van achterstallig onderhoud als het gaat om de bedrijfscultuur.
Er zit een groot verschil tussen zeggen en praktiseren.
Mijn simpele advies is, om prioriteit te geven aan het opbouwen van een sterke bedrijfscultuur.
De meest succesvolle bedrijven die ik heb mogen begeleiden, hadden hun bedrijfscultuur opgebouwd rond een aantal waarden met een centrale missie waarin het bedrijf gelooft en die het nastreeft
Ik geef je hieronder een aantal basisprincipes van een sterke bedrijfscultuur. Let op, die kunnen voor jouw bedrijf natuurlijk anders zijn, afhankelijk van de waarden en doelstellingen van jouw bedrijf.
✅ Element 1: Inclusie
Ja daar is ie weer, en nee, inclusie heeft niets met kleur, ras of iets dergelijks te maken, totaal niet.
Van C-level tot de nieuwste aanwinst, elke medewerker telt mee, en moet zich gewaardeerd en belangrijk voelen.
Belangrijk: zowel binnen als buiten kantoor. Als medewerkers of feesten en partijen met een goed gevoel spreken over het bedrijf, draagt dat bij toehoorders bij, aan een positief gevoel over dat bedrijf. Onderschat dat niet!
De bedrijfscultuur van je bedrijf moet prioriteit geven aan de diversiteit van de medewerkers en deze vieren.
✅ Element 2: Passie
Eigenlijk een open deur, immers als je ergens passie voor hebt, doe je dat heel graag en gaat dat je heel goed af. Probeer maar eens een lekkere maaltijd te koken, als je geen passie hebt.
Doe werk waarvan je houdt en neem mensen aan die houden van het werk dat jullie doen.
Stel passie centraal in de professionele activiteiten van je bedrijf.
Hiermee creëer je een positieve werkcultuur die werknemers motiveert en aanmoedigt om topprestaties te leveren.
✅ Element 3: Biedt mogelijkheden voor professionele ontwikkeling
Door medewerkers de kans te geven hun vaardigheden verder te ontwikkelen, laat je hun, maar ook werkzoekenden zien dat jullie in de bedrijfscultuur niet alleen waarde hechten aan mensen, maar ook genoeg om hen geeft om hun sterke punten verder uit te bouwen.
Kortom betaal niet alleen een salaris, maar investeer ook in je medewerkers.
✅ Element 4: Transparantie
Mijn favoriete element. Niemand heeft graag het gevoel buitengesloten te worden, zeker medewerkers niet.
Ik ben altijd heel transparant geweest naar mijn medewerkers. Als er dringende zakelijke kwesties speelden die direct van invloed waren op de medewerkers, bracht ik ze daarvan op de hoogte. Of het nu goed of slecht nieuws was, ik had zoiets van samen uit, samen thuis.
Als je namelijk te lang ergens mee rond blijft lopen, zeker als het medewerkers vroeg of laat kan raken, zal er wantrouwen ontstaan.
Wantrouwen of gebrek aan vertrouwen zijn killing voor leidinggevende en het resultaat van een bedrijf.
✅ Element 5: Veilige omgeving
Veel mensen vinden dat hier communicatie moet staan, maar ik zal je zeggen waarom bij mij dat niet het geval is.
Als je een veilige omgeving creëert waarin iedereen zich gehoord voelt en zich kan uitspreken, zal men veel eerlijker communiceren dan wanneer dit niet het geval is.
Aan napraters heb je niets, daarmee kom je niet verder.
Juist als mensen zich durven uit te spreken, dan krijg je problemen boven water, en heb je een kans om er gericht wat aan te doen.
Wanneer is er sprake van een zwakke bedrijfscultuur
Het niet bewust bezig zijn met bedrijfscultuur creëert een voedingsbodem voor wantrouwen en slechte gewoontes die moeilijk te doorbreken zijn.
Een gezonde bedrijfscultuur is essentieel voor een resultaatgericht team en een sterk product.
Hier zijn drie indicatoren van een slechte bedrijfscultuur, misschien herken je ze.
Het geven van extraatjes
Hoewel we er dol op zijn, heeft het geven van extraatjes niets te maken met bedrijfscultuur. In mijn optiek is het eerder een bijproduct van de bedrijfscultuur die doelbewust in het bedrijf is gecreëerd.
Zo zat ik afgelopen jaar bij een bedrijf aan tafel, waar de ondernemer mij trots vertelde dat zijn medewerkers voor extra vakantiedagen konden “sparen”. Het bedrijf had maatschappelijke betrokkenheid hoog op de agenda staan, en droeg dit ook als zodanig uit naar de markt.
De medewerkers konden sparen voor extra vakantie dagen, wanneer ze in hun vrije tijd hun maatschappelijke betrokkenheid lieten zien, door het verrichten van vrijwilligerswerk.
Niets mis mee toch?
Nou, helaas, meer dan dat, deed het bedrijf niet, om hun maatschappelijke betrokkenheid te laten zien, behalve dan over de rug van de medewerkers.
Navraag leerde overigens dat de medewerkers dit als zodanig zo ervoeren.
Er wordt op een “stenen tijdperk methode” medewerkers geworven
Het is tegenwoordig mode om mensen een profiel aan te meten. Er wordt almaar meer gebruik gemaakt van externe recruiters.
Recruiters maken vaak samen met de ondernemers of met de HR-manager een profiel op van een nieuwe medewerker.
Ik verbaas me telkens weer dat wanneer ik vacatures lees van bedrijven. Telkens weer hetzelfde verkeerde riedeltje. Er wordt gesmeten met kernwaarden, die nauwelijks nog te begrijpen zijn door potentiele medewerkers. Ik geloof er heilig in dat hierdoor bedrijven in potentie zeer goede kandidaten mislopen, door onvoldoende zicht op de bedrijfscultuur te hebben in hun bedrijf.
Hierdoor trekken ze “verkeerde” mensen aan, waardoor de bedrijfscultuur steeds verder zal afglijden.
Zorg dat je weet waarvan de medewerkers energie krijgen en waarvan niet, en wat hun kernwaarden zijn, waartussen de nieuwe medewerker zou moeten komen te werken. Als je dat weet, weet je ook welke aanvullende kernwaarden je nodig hebt voor je team om het team verder te laten groeien en daarmee positief bij te laten dragen aan het bedrijfsresultaat.
Missie kernwaarden geslaagd, patiënt overleden
Er is al veel tijd besteedt om de kernwaarden van je bedrijf helder te krijgen, maar dat is slechts een eerste stap in de goede richting.
Het implementeren en er ook naar leven kost de meeste moeite.
Medewerkers moeten weten dat ze op het bedrijf kunnen rekenen. Als het management een bedrijfscultuur belooft waarin professionele ontwikkeling centraal staat, en dit niet waarmaakt, zullen werknemers het management beginnen te wantrouwen.
Practice what you preache and preache what you practice oftewel, zeg wat je doet, en doe wat je zegt..
Conclusie en feiten
Het mag overduidelijk zijn, dat er winst te halen is met een gezonden bedrijfscultuur. Een gezonde bedrijfscultuur, zorgt voor betrokken medewerkers en betrokken medewerkers zorgen op hun beurt voor meer bedrijfsresultaat.
Onderzoek toont keihard aan dat, betrokken medewerkers verantwoordelijk zijn voor;
- Tot wel 22% meer omzet
- Tot wel 21% meer productiviteit
- Tot wel 10% meer klanttevredenheid
- Tot wel 37% minder ziekteverzuim
- Tussen de 25-65% minder personeelsverloop